Bitcoin-Gold Correlation Hits Record High als instellingen kopen Crypto

De Bitcoin-gold correlatie heeft een nieuw hoogtepunt bereikt; het zal hoog blijven zolang de wereldeconomie last heeft van de Covid-19 fallout.

De nieuw gevonden Bitcoin Future gold correlatie kan grote gevolgen hebben voor de wereldwijde financiële markten. | Beeld: Pixel-Shot/shutterstock.com

De bitcoin-gold correlatie heeft recordniveaus bereikt, volgens gegevens van The Daily Shot, CoinMetrics, en scheef.
De correlatie wordt gedreven door economische en beursturbulentie, waarbij institutionele beleggers bitcoin in toenemende mate behandelen als een toevluchtsoord tegen inflatie.

Correspondentie tussen goud- en bitmuntenprijzen zal blijven bestaan zolang de wereldeconomie te lijden heeft onder de fall-out van Covid-19.

De bitcoin-gold correlatie heeft het hoogste niveau ooit bereikt, volgens gegevens uit de financiële nieuwsbrief The Daily Shot. Het niveau staat nu op 0,6, waarbij gegevens uit andere bronnen aantonen dat de correlatie nieuwe pieken heeft bereikt in de afgelopen weken.

De bitcoin-gold correlatie stijgt om verschillende redenen. Beleggers zijn op zoek naar toevluchtsoorden te midden van een economische terugval op lange termijn en kortetermijnfluctuaties op de aandelenmarkt. Institutionele beleggers komen ook steeds vaker naar bitcoin toe, waardoor ze de kleine beleggers meenemen, terwijl ze ook de bitcoin relatief minder volatiel maken.

Met een groeiend aantal bedrijven en fondsen die bitcoin als reserve-actief aanhouden, zou de correlatie tussen goud en de cryptocurrency kunnen blijven bestaan.

Bitcoin-Gold Correlatie: Korte- en lange-termijn stijgingen

De 60-dagen correlatie tussen goud en bitcoin bereikte in maart een nieuwe all-time en is sindsdien historisch hoog.

Gegevens uit andere bronnen suggereren ook dat de bitcoin-gold correlatie in maart nieuwe pieken heeft bereikt. CoinMetrics‘ Correlation Chart geeft een record-hoge 60-dagen correlatie aan van 0,568 op 16 maart. Sindsdien is de correlatie voornamelijk op een hoger niveau gebleven dan vóór maart, hoewel er op 6 juli een duik naar 0,0825 werd genomen.

De gegevens van CoinMetrics laten zien dat de bitcoin-gold correlatie in maart een recordhoogte heeft bereikt, in plaats van in september. | Bron: CoinMetrics.

Sinds eind juli is de correlatie sterk en voortdurend toegenomen. Het huidige niveau van CoinMetrics is 0,476, terwijl uit gegevens van skew analytics blijkt dat de correlatie van een maand nog op 19 september een recordhoogte van 76,3% haalde.

Gegevens van skew en CoinMetrics laten ook een geleidelijke toename zien van de eenjarige correlatie, wat erop wijst dat de 180-dagen en 360-dagenniveaus de laatste dagen een hoogtepunt hebben bereikt.

De economische volatiliteit maakt Bitcoin minder vluchtig

Het is geen geheim dat we ons midden in een uiterst onzekere en turbulente periode voor de wereldeconomie bevinden. De landen zijn in en uit de lockdowns gegaan, terwijl veel landen opnieuw hardere beperkingen lijken op te leggen. Tegelijkertijd heeft de actie die veel landen hebben ondernomen om de economische activiteit te ondersteunen het effect gehad dat de nationale valuta’s zijn verzwakt.

Als gevolg daarvan is de goudprijs omhooggeschoten. Nadat de goudprijs op 18 maart tot 1.477 dollar was gedaald, heeft hij begin augustus 2000 dollar overschreden.

Goud wordt gezien als een toevluchtsoord in tijden van economische onzekerheid. Het lijkt er steeds meer op dat bitcoin deze functie op zich neemt omdat de prijsgrafiek van het afgelopen jaar opvallend veel lijkt op die van goud.

Bitcoin heeft sinds maart ook een opwaartse trend op langere termijn laten zien. | Bron: CoinMarketCap

Hoe heeft bitcoin precies dezelfde economische functie als goud gekregen? Wel, instellingen investeren er geleidelijk aan steeds meer in, vooral als afdekking tegen de inflatie.

Ten eerste was er de veteraan fondsmanager Paul Tudor Jones die in mei onthulde dat ongeveer 2% van zijn totale vermogen in bitcoin was. Vervolgens was er in augustus het nieuws dat MicroStrategy 21.454 bitcoin had gekocht als „primaire kasreserve“.

Andere instellingen hebben geïnvesteerd in fondsen zoals de Grayscale Bitcoin Trust. Ze hebben ook goud gekocht, en ze zullen waarschijnlijk hun bezit aan goud en bitcoin verhogen voor zolang de bredere economie worstelt.

Dat zou wel eens lang kunnen duren. Dus bind jezelf vast, en bereid je voor op een hoge bitcoin-gold correlatie voor een aantal maanden en jaren.